Tuesday, January 8, 2013

Dakwah is Cinta

bismillahirrahirrahmanirrahim

allahumma solli a'la saiyidina muhammad wa a'la alihi wa sohbihi wa sallam


surprise~ saya datang lagi, baru seminggu update haritu persaan eager membuak-buak untuk update blog lagi,tiba-tiba rasa rindu. ok, sebelum masuk pada tajuk ni, saya cuma nak habaq sat yang saya masih dalam fasa final exam,disebabkan ade 8hari lagi sebelum menepuhi final paper,saya curi masa yang ada untuk bermain-main di blog saya.alhamdulillah kesempatan Allah anugerahkan kepada saya yang sering ada masa tapi tak bnyak yang dimanfaatkan..

ok, tajuk entry saya petik dari kata-kata seorang kakak senior yang saya hormati dengan pengisian bersama beliau beberapa hari yang lalu.. 'dakwah is cinta'. yeah, that's right. sebab tu dalam berdakwah kita kena lihat mad'u yakni orang yang kita nak dakwah dengan pandangan kasih sayang. bukan dari kaca mata seorang penghukum. INGAT !!, A dai'e is'nt a judger.

lihat gambar di atas ^_^
lame aku tatap gambr atas ni yang keluar di newsfeed aku di fb.ada satu perasaan yang sukar digambar,mungkin,tenang dalam masa yang sama cemburu dalam masa yang sama sayu dan juga bahagia + syukur.so, tergerak hati nak download this nice picture and it has inspired me to write something at here.

a niqabis up there is my friend. dulu,beliau bukan seperti itu maksud saya, beliau baru berhijrah. Ini buktinya, jangan ingat orang yang melakukan kejahilan itu akan jahil selama-lamanya. kalau dilihat pemakainnya dulu dan sekarang jauh berbeza dan sekarang beliau lebih sayangkan masayarakat dengan melakukan street dakwah dengan lebih giat lagi. to me, terus terang tak sekuat dia, Allah jua yang berkuasa memberi die hidayahNYA. dan aku yakin dia lebih baik dari diri aku yang dilihat baik pada pandangan umum.

bukan aku nak kata bila berpurdah tu adalah setinggi-tinggi utk mengukur tahap kebaikan seseorang.tapi, pemakaian melambangkan hati kita. dan dugaan dalam berpudah juga tetap ada,dan aku mengaguminya bukan saja sebab purdahnya.  dan untuk makluman aku tak memakai purdah .

aku tak layak bergelar dai'e , ya, perasaan tu memang ada dan aku percaya bukan aku saja yang rasa tak layak. tapi,sedar atau tidak secara automatiknya kita memang dah jadi seorang dai'e. jadi, persiapkanlah diri dengan ilmu,iman,amal, akhlak yang mantap untuk islam. INGAT, syurga itu kampung akhirat kita semua, bukan kita saja yang mahu ke sana, semua orang nak. jadi, mari kita dengan sepenuh daya menarik diri, ahli keluarga dan sahabat2 ke syurgaNya. dan berdakwah itu flexible dan ada pelbagai cara. yang paling penting kebergantungan kita pada Allah letakkan di tempat tertinggi dan berusaha untuk ikhlaskan setiap amal kita kerana Ilahi.


0OOoohHHHhhooOO00 .. this time my post is a bit serious ..chill~

SALAM MUJAHADAH buat diriku & kalian ..

No comments:

Post a Comment