Saturday, July 16, 2011

BAGAIMANAKAH CARA UNTUK MENDEKATKAN DIRI KITA KEPADA ALLAH S.W.T ?

Hassan al-Basri berkata: “Sesungguhnya hati dapat hidup dan mati. Apabila dia hidup, kerjakanlah amalan sunat dan apabila ia mati cukuplah mengerjakan amalan fardu.”

Apabila iman berkurangan, maka kuranglah kesungguhan beribadah. Hati disibukkan dengan perkara melalaikan. Kenikmatan beribadat pula bertukar menjadi suatu bebanan. Mustahil untuk terus bangkit daripada penyakit ‘lemah iman ini’.

Untuk memulihkan hati, maka buatlah amalan wajib yang berkualiti. Sembahyang fardu mesti tetap dijaga khusyuk dan rukunnya.

Jika ubat yang ditelan itu menampakkan hasil, anda akan beransur-ansur pulih dan sihat. Tetapi, jangan terlalu lama meninggalkan ibadat sunat kerana ia umpama vitamin bagi hati, makanan tambahan untuk hati yang sihat. Ibadat sunat berfungsi menjaga kesegaran hati supaya tetap sihat dan bertenaga.

Jika mahu memilih tempat yang paling mulia di sisi Allah, tentulah pengorbanan yang dilakukan mesti sesuai dengan upah. Mana mungkin pengorbanan yang sedikit mengharap upah yang banyak. Kerana itulah syurga memiliki beberapa tingkatan (kelas) dan lapan pintu semuanya. Kalau mahukan terbaik, lengkap dengan kemudahan paling hebat milik tetamu kenamaan istimewa (VIP), anda harus menjadikan diri anda layak mendapatkannya.

Antara amalan sunat yang menjadi kegemaran jiran Rasulullah SAW di syurga daripada kalangan sahabat, syuhada dan salihin :

1. Tahajjud untuk mendapatkan kedudukan mulia di sisi Allah.

Bangun di tengah malam, sangat berat dilakukan oleh orang yang terlalu kenyang dengan nafsu syahwatnya, terlalu letih dan sibuk mengejar dunia. Bagi orang yang susah bangun bermunajat, cubalah amalkan resipi ini. Tanamkan keyakinan dalam diri bahawa malam sentiasa menyimpan kejahatan makhluk-Nya. Kalau anda asyik dibuai mimpi, siapa yang boleh menolong jika unsur jahat itu masuk ke dalam rumah anda. Bangunlah, jaga rumah anda dengan sembahyang, nanti Allah akan menjaga anda. Semua alat keselamatan yang dicipta manusia itu sungguh lemah, hanya kuasa Allah satu-satunya penyelamat.

2. Sembahyang sunat sekurang-kurangnya 12 rakaat setiap hari.

Sabda Baginda SAW yang bermaksud: “Tidaklah seseorang melakukan sembahyang sunat kerana mengharapkan keredaan Allah sebanyak 12 rakaat setiap harinya, melainkan Allah membina sebuah rumah untuknya di syurga.” (Hadis riwayat Muslim).

Solat sunat 12 rakaat ini tidak semestinya dikerjakan terus dalam satu masa. Pilihlah masa yang sesuai dan tidak memberatkan anda melakukannya. Dua rakaat yang ringan amat memadai asalkan dilakukan dengan khusyuk, dibandingkan dengan banyak rakaat tetapi hati lalai.

3. Puasa untuk menjauhkan diri daripada azab neraka.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidaklah seorang hamba berpuasa satu hari kerana Allah melainkan Allah menjauhkannya daripada api neraka sejauh 70 tahun perjalanan.” (Hadis riwayat Muslim)

Puasa berfungsi untuk melemahkan nafsu jahat dan menyerap aura iman ke dalam diri. Sesiapa yang panas baran, gelojoh, tamak, kedekut, ujub dan takbur, ubatilah penyakit yang membunuh ini dengan berpuasa. Semakin lapar perut, semakin menurun tekanan kejahatan yang dihembuskan syaitan. Semakin haus dan kurang tenaga, semakin anda berasa perlukan Allah.

4. Membaca al-Quran dan zikrullah.

Bagaimanakah membaca al-Quran yang baik? Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya sebaik-baik suara yang membaca al-Quran, apabila kamu mendengarnya membaca, menjadikan kamu takut kepada Allah.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)

5. Sedekah.

Uthman bin Affan pernah membawa berpuluh-puluh unta bersama barang dagangannya, kemudian datang rombongan peniaga hendak membeli daripada beliau. Seseorang berkata: “Aku akan ganti satu barang dengan harga dua kali ganda. Yang lain berkata: Aku ganti satu barang dengan harga tiga kali ganda. Hingga ada yang menawarkan harga yang tertinggi: Aku ganti satu barang dengan harga lima kali ganda. Uthman bin Affan bertanya kepada mereka: “Siapakah yang boleh menggantikan satu dengan harga 10 kali ganda? Sesungguhnya Tuhanku menggantikan semua barang ini dengan 10 kali ganda. Aku memilih tawaran yang paling baik daripada kalian. Aku sedekahkan semuanya di jalan Allah.”

Demikianlah hamba Allah yang membiasakan dirinya dengan amalan sunat. Buatlah amal menurut kesanggupan, tetapi nanti jangan menyesal jika berada di syurga yang lebih rendah daripada syurga yang tertinggi. Seolah-olah kita melihat bintang yang cantik berkilauan, boleh dilihat tidak boleh dicapai. Ingatlah semua amalan yang dilakukan hanya kerana satu cita-cita terbaik dalam hidup iaitu berada di sisi Allah sebagai insan teristimewa.

Sabda Rasulullah SAW dalam hadis yang mana Allah berfirman yang maksudnya: “Tidak ada sesuatu yang paling Aku sukai yang dikerjakan oleh hamba-hamba-Ku untuk mendekatkan dirinya kepada-Ku selain melakukan yang fardu, dan mereka sentiasa mengerjakan yang sunat sehingga Aku mencintainya.” (Hadis riwayat al-Bukhari)
  
sumber: http://www.facebook.com/ustaznazrul


semalam..bersamaan 16 july 2011, mlm 15 sya'ban, berlangsgnye, bacaan yasin dan tazkirah di surau muslimat di ars 4,kk12..tazkirah trsbt di sampaikn olh k.madihah dr usrah wonderpets..best n sgt srnk mndgr pengisian dr beliau..namun, yg m'buatkan hati aku tersentuh bila mna, k.madihah menyentuh tntg istiqamah dlm ibadah..kbtln aku, mmg sdg ade konflik dgn hati n ibdh pon aku rs sgt2 x berkualiti,,..dan aku sdh mle mngglkn n x konsisten pd amln2 sunat..rs, mcm xde feel ble bt ibdh2 snt..then, bile aku terbce artikel yg di copy paste ats ni..bru aku tau, yg sbnrnye hati aku mati, mmg perit trima knyataan tu, tp, itu knytaan yg sdg aku alami,..aku teln hakikat itu walau pahit..da mmg btl, jdinye, msti ade tndkn susuln dr pnyakit hati ni.x bole biar cam tu je..
  berbalik pada, tazkirah dr k.madihah, beliau ade mngatakn mengnai istiqamah..dlm ibadah..dan mnytakan bhw, 'istiqamah x akn trjdi pd hati yg pnh dgn kemaksiatn'..means , aku byk bt dosa, dan aku lengah2kan bertaubat n beristighfar..patutla,,mls sgt nk bt rawatib, puase snt, mathurat, apetah lgi tahajud..
   dan beliau trt bg solusi..cre plg mdh utk bertaubat adlh dgn beristighfar sebyknye..muhasabah menjadi peneman dri, bile aku trsdr akn hakikat yg drku mmg berglmng dgn dose, yg mmbtkn aku skr utk mndptkn kmnsn dlm ibdh yg aku lakukan, rse terbeban dsbbkn..dosa2 aku..terinagt akn msj yg prnh dihnntr olh senior ku..'bile hati kite sakit, ibdh2 lain trt terjejas, rse x lazat utk mlksnkn ibdh2 snt, hanya mlkkn yg wajib, bgitu jge apbile bdn kite skit, ape2 mknn lazat pon kte tolak, kerna x ade selre..klo, bdn skit, ambil ubat sbgai penawar..lme kelamaan bdn akn sembh n dpt merasai nikmat2 antrny nkmt mkn..tpi, klo hati/rohani sakit..kte jge mstilah beri penawar, antrny dengn memperbaik ibdh wajib kita, mga2 dgn berkualitinya ibdh yg dlakukan, lame -kelamaan akn timbul rse utk mnmbhkn ibdh2 lain..'...
     aku trt teringt akn queoto ni..'syurga adlh tmpt khusus utk yg terbaik, mka, jgn mnyesl klo kte hny dtmptkn d syurga yg bwh2 , setimpal dgn amln kte yg amtlh sdkt..jdi, utk mndpt syurga yg terbaik, amln pon mestilah dprsmbhkn sebaik2nya kpd PENCIPTA..
   so, pntng sgt2 ibdh2 sunat ni sbgai penampal trhdp kelompngan dlm ibadh wajib kta..blm tentu yg wajib itu diterima,.kate2 ni dipetik dr pnlsn dlm blog shbtku..http://mujtahidahsolehah.blogspot.com 'kta adlh sebaik2 ciptaan, maka kte jge mstlh beribadah sebaik2nya'..wallahua'lam.

p/s: jdknlh zikr sbgai pmbsh lidah..mga hati sentiasa subur dgn iman..3 cr utk hdpkn hati:
1-zikrullah
2-zikrulmaut
3-tadarus dan tadabur al-quran

No comments:

Post a Comment